Αποδοχή πραγματικότητας - το μεγάλο βήμα!

Για να αγαπάμε τον Εαυτό μας πρέπει να βλέπουμε (δεχόμαστε) τους άλλους όπως είναι, δηλαδή η εικόνα να είναι ακέραιη (χωρίς δραματοποίηση - ωραιοποίηση - κατάκριση) και μετά επιλέγουμε τί θα κάνουμε.
Δέχομαι τον άλλον όπως είναι δεν σημαίνει ότι πιέζω τον εαυτό μου να μείνει μαζί του, αλλά βλέπω την πραγματικότητα όπως είναι και παίρνω τις αποφάσεις μου για το πώς θα δράσω.

Πόση ψυχική ταλαιπωρία και πόσος πόνος προκύπτει από το γεγονός ότι, ενώ έχουμε όλα τα σημάδια, αρνούμαστε να αποδεχθούμε ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε σε κάθε μορφή σχέσης, έχουν κάποια πολύ αρνητικά χαρακτηριστικά που αντιβαίνουν στις αρχές και τις αξίες μας.
Έχουν ελαττώματα και αδυναμίες που μας είναι δυσβάστακτα για τα δικά μας ζητούμενα.

Τα σημάδια μέσω γεγονότων είναι εκεί, μας "μιλάνε" αλλά εμείς είτε τα ωραιοποιούμε (διότι έτσι μας βολεύει), είτε τα δραματοποιούμε (διότι επαναπαυόμαστε στον ρόλο του αδικημένου θύματος), είτε σπαταλάμε την ενέργειά μας να τα κατακρίνουμε χωρίς ουσιαστική δράση όμως.

Αποτέλεσμα;

Δυσανασχετούμε, φθειρόμαστε χάνοντας την ενέργειά μας, όμως λύση δεν βρίσκουμε και η κατάσταση διαιωνίζεται, ο χρόνος κυλάει... και κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ενέργεια από την ζωή μας, διότι τον σπαταλήσαμε νομίζοντας κάθε φορά ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.
Τα πράγματα όμως σχετικά με τις συμπεριφορές των άλλων δεν αλλάζουν επειδή το θέλουμε εμείς!

Τί μπορούμε να κάνουμε;

Να αποδεχθούμε ότι οι άνθρωποι είναι όπως είναι. Δεν είμαστε εμείς οι κριτές τους.
Εμείς θα αποδεχθούμε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα στις συμπεριφορές των άλλων (χωρίς να τους κατακρίνουμε) και μετά επιδιώκουμε να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις στην δική μας διαχείριση των καταστάσεων που δεν μας αρέσουν.

 • αν προκύψει κάποια βελτίωση στην κατάσταση, καλώς η σχέση συνεχίζεται
 • αν, έστω και με την αλλαγή της δικής μας διαχείρισης δυσαρμονικών καταστάσεων δεν προκύπτει βελτίωση, απομακρυνόμαστε με τον πιό απλό τρόπο που θα βρούμε

Άλλη λύση δεν υπάρχει!

Όμως συμβαίνει κάτι μαγικό!

Όταν αποφασίσουμε να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι, όσο οδυνηρή και να είναι, απελευθερώνεται από μέσα μας όλη η ενέργεια που χρησιμοποιούμε για την αλλοίωσή της και γινόμαστε πιό ήρεμοι και απίστευτα δημιουργικοί στην εύρεση λύσεων σε όποια κατάσταση και να προκύψει.
Φεύγει από επάνω μας το τεράστιο βάρος της προσπάθειας να αλλαξουμε το υπαρκτό για να το κάνουμε κάτι που δεν γίνεται να συμβεί.
Έτσι η ζωή γίνεται πιό απλή και πιό εύκολη σε όλα.
Χρειάζεται όμως να γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα: η αποδοχή της πραγματικότητας όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

Ευδαιμονία δεν είναι η κτήση της αρετής, αλλά η χρήση της.
Αρχύτας ο Ταραντίνος

Καλό θερινό ηλιοστασιο με φώτιση!

Σημείωση: η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνον αν είναι εμφανής η πηγή

 • Εμφανίσεις: 426

Η χαμένη μας αυτοπεποίθηση και πώς να την ξαναχτίσουμε!!!

Η αυτοπεποίθηση είναι το 3ο σκαλοπάτι της σκάλας που χρειάζεται να ανέβουμε και δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί, αν δεν πατήσουμε πρώτα στέρεα στο 1ο σκαλοπάτι και μετά στο 2ο.
Θεωρώντας την αυτοπεποίθηση 1ο σκαλοπάτι, δεν φτάνουμε πουθενά.
Ποιά είναι τα 4 σκαλοπάτια;

 • Εμφανίσεις: 946

Γιατί τόση απόγνωση;

 • Εμφανίσεις: 1998

Και τώρα έρχεται η απόδειξη!

Γίναμε λίγο πιό σοφοί άραγε, ή αργούμε ακόμα;

Το 2023 ως παγκόσμιο έτος 7 είχε ως σκοπό να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε βαθύτερες συνειδητοποιήσεις για την ύπαρξή της ως ανθρώπινο είδος.
Το 7 είναι ο αριθμός της εσωτερικής σοφίας και της πνευματικής τελειότητας και είναι ο μόνος αριθμός που μπορεί να μας "ανοίξει τα μάτια" για αλλαγή τρόπου σκέψης (και κατ επέκταση δράσης) όπου δεν είναι λειτουργικός και ωφέλιμος για εμάς πιά.
Αυτές οι συνειδητοποιήσεις γίνονται συνήθως μέσα από δύσκολα γεγονότα, διότι η πλειοψηφία των ανθρώπων εξελίσσεται μέσα από σοκ και αδιέξοδα και όχι με ίδιαν βούληση για βελτίωση. Το 7 είναι ένας αριθμός που μας "τσαλακώνει" πάντα στο πέρασμά του με στόχο να μας αφήσει πιό σοφά σκεπτόμενους.

Ποιό είναι το αποτέλεσμα αυτής της δοκιμασίας;

Αυτό θα φανεί το 2024 ως παγκόσμιο έτος 8.

Το 8 είναι ένας υπέροχος αριθμός δύναμης για οποιαδήποτε θετική πράξη και φέρνει επιτυχίες και οικονομική ευημερία, αν λειτουργεί θετικά.

Για όλους ισχύει αυτό;

Ως δυνατότητα ναι, στην πράξη όμως όχι.
Για να λειτουργήσει θετικά το 8, έχει ως απαραίτητη προύπόθεση να εφάπτονται συνεχώς οι δύο κύκλοι του: το πνεύμα και η ύλη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:

 • όσοι λειτουργούν στην καθημερινότητα με εμπνευσμένη δράση, δηλαδή τηρώντας αρχές, αξίες και ήθος και ταυτόχρονα υλοποιούν με βάση αυτές, θα είναι οι κερδισμένοι μακροχρόνια
 • όσοι έχουν πολύ ωραίες ιδέες αλλά μειωμένη οργανωτική ικανότητα και θέληση για να τις υλοποιήσουν, θα βγουν ζημιωμένοι και οικονομικά
 • όσοι λειτουργούν με τον κάτω κύκλο της ύλης "πατώντας επί πτωμάτων" για να κερδίσουν, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα ζημιωθούν.
  Παρ όλη την φαινομενικότητα του γήινου πεδίου ότι ξεχωρίζουν και ευημερούν, στο σύνολο της ζωής τους θα είναι ζημιωμένοι και δυστυχείς. Η ευημερία τους είναι επίπλαστη στον κόσμο των σκιών του Σπηλαίου του Πλάτωνα.

Το 8 συμβολίζει την αέναη κίνηση, τους ατελεύτητους κύκλους του Πυθαγόρα και η ισορροπία των δύο κύκλων του ως ζητούμενο δεν διαψεύδεται ποτέ.
Η ίδια η ζωή το επαληθεύει πάντα, αρκεί να δει κανείς την συνολική εικόνα στην ζωή κάθε ανθρώπου επί της ουσίας και όχι φαινομενικά.

Άρα, υπό την επιρροή της παγκόσμιας χρονιάς 8 (2024), θα φανεί αν ως ανθρωπότητα γίναμε πιό σοφοί μετά από το "τσαλάκωμα" της παγκόσμιας χρονιάς 7 (2023). Θα φανεί ως ανθρωπότητα πώς αφομοιώσαμε το μάθημα.

Χωρίς να παύουμε να είμαστε μέρος του Όλου και να μας επηρεάζει το παγκόσμιο γίγνεσθαι, ως άτομα μπορούμε να έχουμε ο καθένας τον δικό του δρόμο και τα δικά του αποτελέσματα.
Ο δρόμος της "σωτηρίας" ήταν ανέκαθεν μοναχικός...

Είναι προσωπικό μας θέμα να αξιοποιήσουμε τα πολύτιμα διδάγματα που μας έδωσε η εμπειρία της ζωής μας μέχρι τώρα, για να μπούμε σε δράση και να υλοποιήσουμε με πίο "σοφό" τρόπο.
Η δύναμη είναι σε εμάς, αρκεί να μην μείνουμε σε θεωρίες μόνον χωρίς υλοποίηση και να μην δρούμε εντελώς απερίσκεπτα χωρίς την αντίστοιχη εμπνευσμένη δράση.
Το 8 αν σεβαστείς την φύση του, σε σέβεται και αυτό και σε ανταμείβει πάντα. Αν δεν το σεβαστείς, γίνεται ... αμείλικτο σε δημιουργία δυσκολιών, κυρίως οικονομικών.

Το ξεκίνημα προϋποθέτει καλή διάθεση και θέληση για δράση σύμφωνα με τις δικές μας αρχές και αξίες, χωρίς να μας νοιάζει η επίκριση ή η επιδοκιμασία των ... πολλών.

Αν θέλετε να σας χαμογελάσει η ζωή, πρώτα χαρίστε της την καλή σας διάθεση.
Σπινοζα
Θέλω να τραγουδήσω όπως τα πουλιά, χωρίς να νοιάζομαι ποιός ακούει και σε ποιόν αρέσει.
Ρουμί

Χαρούμενο και φωτισμένο το νέο έτος!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνον αν είναι εμφανής η πηγή

 • Εμφανίσεις: 2749

Σελίδα 1 από 13

Σοφά λόγια...

Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά (θεμέλιο κάθε πολιτείας είναι η ανατροφή των νέων)
Πυθαγόρας
Αν δεν μπορείς να έχεις έναν πιστό φίλο, να είσαι ο ίδιος φίλος του εαυτού σου.
Πυθαγόρας