Ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς τους, οι άλλοι μπορεί να μην ζουν αληθινά με πνευματικές αξίες.

Πρόσεξε ποιούς συναναστρέφεσαι. Το να μιμούμαστε τις συνήθειες εκείνων που συναναστρεφόμαστε είναι ανθρώπινο. Υιοθετούμε απρόσεκτα τα ενδιαφέροντά τους, τις γνώμες τους, τις αξίες τους, και την συνήθειά τους στο πώς ερμηνεύουν τα γεγονότα. Παρόλο ότι πολλοί άνθρωποι έχουν καλές διαθέσεις, μπορεί κάλλιστα να έχουν βλαβερές επιδράσεις πάνω σου, γιατί είναι απρόσεκτοι γύρω από το τί αξίζει και τί όχι.

 

Μόνον και μόνον επειδή μερικοί άνθρωποι είναι καλοί μαζί σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάς τον χρόνο σου μ' αυτούς. Επειδή και μόνον σε αναζητούν κι ενδιαφέρονται για σένα ή τις υποθέσεις σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους συναναστρέφεσαι. Να είσαι επιλεκτικός στο ποιούς θα κάνεις φίλους, συναδέλφους και γείτονες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποιο αποτέλεσμα πάνω στο πεπρωμένο σου.

Ο κόσμος είναι γεμάτος από ευχάριστους και ταλαντούχους ανθρώπους. Το κλειδί είναι να συναναστρέφεσαι μόνον με άτομα που σε ανυψώνουν, άτομα των οποίων η παρουσία σε κάνει να συμπεριφέρεσαι άριστα. Αλλά να θυμάσαι ότι η ηθική μας επιρροή είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης, και άρα θα πρέπει με τις δικές μας σκέψεις, λέξεις και πράξεις να επηρεάσουμε θετικά εκείνους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Το πραγματικό τεστ της προσωπικής μας τελειότητας έγκειται στην προσοχή που δίνουμε στις συχνά παραμελούμενες μικρο-λεπτομέρειες της συμπεριφοράς μας.

 

Να ρωτάς τον εαυτό σου συχνά,

"Με ποιόν τρόπο οι σκέψεις μου, οι λέξεις μου και οι πράξεις μου επηρεάζουν τους φίλους μου, τον σύντροφό μου, τον γείτονά μου, το παιδί μου, τον εργοδότη μου, τους υφισταμένους μου, τους συμπολίτες μου; Κάνω αυτό που μου αναλογεί για να συμβάλω στην πνευματική πρόοδο όλων εκείνων με τους οποίους έρχομαι σε επαφή;"

Κάν' το υπόθεσή σου να αντλείς από τους άλλους τον καλύτερο εαυτό τους, με το να είσαι εσύ υπόδειγμα προς μίμηση.

 

ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ - Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΖΗΝ

Πλήρης εναρμόνιση με τους Συμπαντικούς Νόμους από έναν ξεχωριστό φιλόσοφο και ...επαληθευση μεσω της ιδιαιτερης οξυνοιας και οξυδερκειας του Νιτσε!!!

  • Εμφανίσεις: 4800