Χαρουμενοι ή δηθεν χαρωποι;

Όλοι θέλουμε θεωρητικά να είμαστε χαρούμενοι μέσα στην καθημερινότητα και να παίρνουμε ευχαρίστηση από τις δραστηριότητές μας.
Αυτό είναι υγιές και πολύ πιό σημαντικό από όσο φαίνεται, διότι αν παίρνουμε ευχαρίστηση και χαρά από τις καθημερινές μας ενασχολήσεις, είναι ισχυρό σημάδι ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο του σκοπού της ενσάρκωσής μας και αυτό συνεισφέρει και στην καλή υγεία.
Το θέμα είναι ότι αυτό το επιθυμούμε μόνο ως ... θεωρία.

Στην πράξη τί κάνουμε;

Ανέκαθεν - και πιό ορατά τις τελευταίες δεκαετίες - οι άνθρωποι το επεδίωκαν με ... όποιον τρόπο μπορούσαν.
Όμως ήταν οι δραστηριότητες που επέλεγαν επιθυμίες της δικής τους ψυχής, ή ήταν κοινωνικά διαμορφωμένες και τεχνητά επιβεβλημένες;

  • Πόσες φορές πήγαμε σε οικογενειακές - φιλικές - κοινωνικές εκδηλώσεις επειδή έπρεπε ή επειδή δεν βρίσκαμε κάτι άλλο να κάνουμε, χωρίς όμως να το θέλουμε αληθινά;
  • Πόσες φορές πήγαμε σε ταξίδια - εκδρομές, ενώ θα θέλαμε πραγματικά να ξεκουραστούμε, να μείνουμε μόνοι και να ηρεμήσει η ψυχή μας;
    Τα ταξίδια είναι υπέροχα αλλά δεν αρέσουν σε όλους.
    Υπάρχουν άνθρωποι που τους κουράζουν οι μετακινήσεις και οι αλλαγές.
  • Πόσες φορές κάναμε κάτι επειδή ήταν της μόδας και δεν θέλαμε να υστερούμε σε σχέση με το κοινωνικό μας περιβάλλον;
  • Πόσες φορές κάναμε παρέα με ανθρώπους συμβατικά, ενώ πραγματικά μέσα μας επιθυμούσαμε πιό ουσιαστικές σχέσεις και λιγότερο ... ανιαρές;
  • Πόσες φορές καταναλώσαμε περισσότερο χρόνο - χρήμα από όσο χρειάζεται για να αγοράσουμε πράγματα και να "χτίσουμε" μία εμφανισιακή προσωπικότητα, που νομίζαμε ότι θα μας βοηθούσε σε κάτι, ενώ επί της ουσίας αυτό συνέβαινε μόνο μέσα στο μυαλό μας;

Αυτά όμως έδίναν αληθινή χαρά στην ψυχή μας; Παίρναμε στην πράξη αληθινή ευχαρίστηση;
Η απάντηση "ναι" δεν είναι καθόλου σίγουρη.
Πολλές φορές (όχι και ... όλες) είχαμε έντονα μέσα μας μία αίσθηση βαρεμάρας και ματαιότητας.

Δεν μπορούμε να κοροϊδέψουμε τον εαυτό μας, όσο και αν το προσπαθούμε ...

Η ψυχή μας έλεγε "έχω πάρει ό,τι έχω να πάρω από αυτήν την εμπειρία, δεν είναι αυτό που επιθυμώ πραγματικά πιά, θέλω κάτι πιό ουσιαστικό, θέλω να είμαι στ' αλήθεια καλά με μιά πιό βαθειά κι αληθινή χαρά".
Αυτή η χαρά μπορεί να βρεθεί και σε πολύ απλά πράγματα, σε πολύ απλές δραστηριότητες της καθημερινότητας, αρκεί να είναι εκπλήρωση δικών μας επιθυμιών και όχι προσαρμογή στο κοινωνικό ρεύμα του στενού ή ευρύτερου περιβάλλοντός μας.

Ένα από τα σημαντικά μηνύματα της εποχής μας (όχι το μόνο, αλλά πολύ σημαντικό) είναι να έρθουμε σε επαφή με τις αληθινές επιθυμίες της δικής μας ψυχής και να καταναλώσουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας εκεί που εμείς πραγματικά επιθυμούμε.

Οι πολλοί και έντονοι περιορισμοί που ζούμε ασκούν ασφυκτική πίεση σε όλες τις ψυχές παγκοσμίως και όσοι νομίζουν ότι είναι πιό ελεύθεροι, θα ήταν καλύτερο να το σκεφτούν λίγο παραπάνω.
Είναι εξ ίσου πιεσμένοι με τους υπόλοιπους, αλλά με άλλη μορφή.
Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, έχει πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να το ... αντιληφθεί!

Κάθε δυσκολία όμως σε βαθύτερο πνευματικό επίπεδο περιέχει πάντα και ένα φωτεινό σημάδι.
Το "σκοτάδι" πάντα υπηρετεί το "φως", έστω κι αν δεν είναι στις ... προθέσεις του.
Το φωτεινό σημάδι που μας δίνεται εδώ, έστω και με ... ζόρικο τρόπο, είναι η ευκαιρία να κάνουμε μία νέα αξιολόγηση - επανεξέταση για το ποιές δραστηριότητες από αυτές που είχαμε συνηθίσει να κάνουμε, μας έδιναν αληθινή χαρά και ποιές βαριόμαστε κατά βάθος αλλά τις κάναμε.

Ο καθένας, έστω και σε δύσκολους καιρούς και ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, μπορεί να βρει απλά πράγματα μέσα στην ημέρα του, που θα είναι επιθυμίες μόνον της δικής του ψυχής και να αισθανθεί μία βαθειά χαρά, που δεν την είχε αισθανθεί ποτέ στην ζωή του μέσα στα πολλά "πρέπει" και στα πολλά "φαίνεσθαι".

Όταν τελειώσει αυτή η ταραχώδης εποχή (έτσι κι αλλιώς ούτε η ευτυχία ούτε η δυστυχία κρατούν για πάντα) θα βγούμε αναγεννημένοι και σίγουρα πιό αληθινοί, πρώτα προς τον εαυτό μας και μετά προς τους άλλους.
Η καθημερινότητά μας θα είναι πιό απλή, ευχάριστη και πιό ουσιαστική και αποτελεσματική.

Ο καθένας όμως θα χρειαστεί να βρει τον δικό του αληθινό δρόμο προς την ουσιαστική χαρά και την αληθινή ξεκούραση της ψυχής του.
Στις πεπατημένες οδούς κανείς δεν ευτύχησε.

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ!!!

Σημείωση: η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνον αν είναι εμφανής η πηγή.

  • Εμφανίσεις: 1480

Σοφά λόγια...

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
Πυθαγόρας
Καρδίαν μη εσθίειν (μην τρώς την καρδιά σου δηλ. μην στενοχωριέσαι)
Πυθαγόρας