Η κρυφη γοητεια της ημιμαθειας!

Οι ανθρωποι αρεσκονται ιδιατερως να εκφραζουν αποψεις επι παντος επιστητου και να δινουν συμβουλες προς ... ολους για θεματα υγειας, διατροφης, σχεσεων, κλπ.
Αυτη η ταση μπορει να περιεχει και κακοβουλες προθεσεις μερικες φορες, αλλα συνηθως οι προθεσεις ειναι καλες, διοτι ο διδων τις συμβουλες και εκφραζων τις αποψεις θεωρει οτι βοηθαει τους συνανθρωπους του να ... φωτιστουν και αυτοι.

Το θεμα ομως ειναι αλλού:

Ποσο σωστες ειναι οι αποψεις του ομως, που του δινουν το δικαιωμα οχι απλως να τις λεει, αλλα και ευθεως ή εμμεσως να τις επιβαλλει και στους αλλους;
- ποσο κατεχει σε βαθος και σε ευρος το θεμα για το οποιο εκφραζει αποψη;
- ποσο γνωριζει με ασφαλεια τι ειναι ωφελιμο για την υγεια, την διατροφη και τις συνηθειες του αλλου;
- πώς γνωριζει τι ειναι χρησιμο και ωφελιμο για την πορεια της σχεσης δυο ατομων;
Οχι τι ειναι ωφελιμο με βαση τα κριτηρια της κοινωνιας, αλλα τι ειναι ουσιαστικο για τις ψυχες των ατομων που συμμετεχουν, τι βαθυτερα μαθηματα εχουν να παρουν μεσα απο την δυσκολη εμπειρια που ζουν, τι καρμικες σχεσεις εχουν να επιλυσουν, κλπ;
- πώς γνωριζει τι βαθυτερο σχεδιο εχουν οι ψυχες οι οποιες εμπλεκονται σε φαινομενικα "αποτροπαιες" πραξεις, τι λυτρωση μπορει να προκυπτει μεσα απο μια οδυνηρη διαδικασια;

Τα ανωτερω δεν ειναι και πολυ δυσκολο να τα σκεφτει ενας στοιχειωδως σκεπτομενος ανθρωπος ... αν το θελησει.
ΟΜΩΣ, γιατι παρ' ολα αυτα εχει την εκφραση αποψης και συμβουλης εντελως "κατω απο την γλωσσα του";

Η απαντηση ειναι οτι το εγω κολακευεται ιδιατερως οταν θεωρει οτι ειναι πιο εξυπνο, πιο δικαιο και πιο "σοφο" απο τους υπολοιπους.
Το να εκφερω αποψη μεσω ημιμαθειας ειναι μια απλοϊκη διαδικασια που απευθυνεται στους πολλους. Δεν χρειαζεται να κουραζει πολυ το μυαλο του ουτε ο λεγων, ουτε οι ακουοντες για να νομιζουν οτι καταλαβαινουν και να πειθονται.
Καπου τα βρισκουν μεσα στην ευκολια του σκοταδιου τους και αισθανονται ολοι οι συμφωνουντες ευχαριστημενοι με την "σοφια" τους στο να παρατηρουν, να κρινουν και να καταδικαζουν οποιονδηποτε εχει αντιθετη αποψη.

Η ημιμαθεια ειναι πολυ γοητευτικη, διοτι μπορει να φαινεσαι οτι εισαι "κατι" και να βρισκεις και ακολουθους σε αυτο, δηλ. ατομα προθυμα να επαληθευσουν την ορθοτητα της δικης τους ημιμαθειας μεσα στο ρευμα των πολλων ...
Φαινεται ξεκουραστος αυτος ο δρομος και σε καποιους (ουκ ολιγους) και κερδοφορος.
Ολα θα ηταν υπεροχα αν δεν υπηρχε η πραγματικοτητα, η οποια οπωσδηποτε θα φανει στο τελος και θα ειναι αρκετα οδυνηρη για ολους τους συμμετεχοντες.
Ο δρομος της γνωσης και της περισκεψης πριν την εκφορα αποψης ειναι πιο κοπιαστικος, αλλα εχει πιο ωραιο ...τελος.
Το δεντρο της γνωσης εχει πικρες ριζες και γλυκους καρπους.

Η εκφραση αποψεων και η ληψη αποφασεων, αν βασιζεται στην ημιμαθεια, θελει κατ΄ευθειαν τους γλυκους καρπους, διοτι το εγω που θελει αμεση τονωση, αναγνωριση της ορθοτητας του και αισθηση δυναμης πανω στους αλλους, δεν αρεσκεται στις πικρες ριζες.
Ομως η δυναμη χωρις την σοφια καταρρεει απο το ιδιο της το βαρος
Στο τελος και ο λεγων και οι ακουοντες - συμφωνουντες θα κατανοησουν οτι οι "γλυκες - ευκολες " ριζες δινουν πικρους καρπους.

Ειναι σημαντικο για την εξελιξη ολης της ανθρωποτητας να μετριαστει μεχρι να ... καταργηθει η απολυτοτητα στις αποψεις και η ταση να τις επιβαλλουμε στους αλλους, διοτι βλεποντας μονο τις σκιες των οντων (σπηλαιο του Πλατωνα) απεχουμε τοσο πολυ απο την ουσια των φαινομενων.
Πιο ασφαλης δρομος ειναι να γνωριζουμε λιγα και να ειναι στ΄αληθεια ΔΙΚΑ ΜΑΣ, αποκτημενα μεσα απο ουσιαστικη γνωση και ερευνα ή μεσα απο εμπειρια και το ... γλυκο ακολουθει παντα στο τελος!

Οχι τοση απολυτοτητα στην ζωη μας και στις ζωες των αλλων, "φωναζει" το φετινο μυστηριωδες και ... ταραχωδες θερινο ηλιοστασιο!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: η αναδημοσιευση επιτρεπεται μονον αν ειναι εμφανης η πηγη

  • Εμφανίσεις: 3688

Σοφά λόγια...

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
Πυθαγόρας
Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά (θεμέλιο κάθε πολιτείας είναι η ανατροφή των νέων)
Πυθαγόρας